Central Classics

Mooie, leuke en interessante verhalen door liefhebbers of professionals verteld,
over het motor- of brommerrijden, geschiedenis van een merk of een stukje techniek.

Elk onderwerp 40 minuten, gratis door bezoekers te volgen.

Dit waren de drie mini-colleges van de december-beurs:

 

Café-racers zijn tegenwoordig heel populair, maar zijn zeker geen uitvinding van de 21e eeuw. In dit mini-college gaat Ad van Boheemen terug in de tijd, belicht het ontstaan van dit type motor en gaat op zoek naar de definitie van het begrip café-racer. Ook wordt antwoord gegeven op de vraag: wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen de klassieke en de moderne café-racers.

Ad van Boheemen rijdt al meer dan 45 jaar op klassieke motoren en is actief in het clubleven als oprichter en bestuurslid van diverse klassieke (voornamelijk Engels geörienteerde) motorclubs. Daarnaast schrijft hij sinds 1985 voor diverse motorbladen en is mede-oprichter van het magazine Het MotorRijwiel, waarin hij zijn eigen column heeft. Café-racers hebben zijn speciale aandacht.

 

Milieu-zones in binnensteden maken het de tweetaktrijder moeilijk. Ook de bezitters van klassieke bromfietsen hebben hier in een groeiend aantal plaatsen mee te maken. Natuurlijk is milieu belangrijk, maar waar gaat het naar toe? Waar kúnnen we straks nog naar toe?
Wat is de situatie op dit moment en wat zijn de verwachtingen? Zíjn onze klassieke brommers nou wel zo vervuilend? En hoe houden we onze geliefde tweewieler op de weg?

Doede Bakker houdt zich als liefhebber al meer dan 10 jaar bezig met klassieke voertuigen en was die tijd voorzitter van een grote klassieke tweewielerclub. Als voorzitter van de Commissie Tweewielers van de FEHAC weet hij als geen ander wat er op dit moment speelt, bijvoorbeeld in Amsterdam. Dat in het buitenland betere oplossingen voor handen zijn waarbij de historische bromfiets wél in het verkeer wordt geaccepteerd. En wat we er zelf aan kunnen doen om in Nederland de positie van de klassieke tweetakt veilig te stellen.

 

Met een oude 350cc Royal Enfield, twee personen én een aanhanger door het zand, de modder en de bergen van Afrika trekken. Al snel er achter komen dat je motor eigenlijk te licht voor dit werk is en dan tóch de 43.000 km lange reis afleggen van Zuid-Afrika naar huis. Dit zorgt voor ongelooflijke situaties, prachtige beelden en een geweldig verhaal. Benno Graas kan je er alles over vertellen. Over gevaarlijke momenten met wild-life, adembenemende landschappen, tegenslagen en bijzondere ontmoetingen. En natuurlijk de technische malaise en gevonden oplossingen gedurende de reis.

Benno Graas onderneemt samen met zijn vrouw Thecla lange reizen met hun oude Royal Enfield. Tussen de reizen door is hij vrachtwagenmonteur, het sleutelen en oplossen van technische problemen heeft hij dus in de vingers. Over deze bijzondere Afrika-reis schreef hij het boek "Het aarden Beest", dat jaar uitgeroepen tot beste reisverhaal. Het belooft een mini-college om voor te gaan zitten.

 

De mini-colleges zijn zaterdag vanaf 13.00, 14.00 en 15.00 uur en zondag vanaf 12.00, 13.00 en 14.00 uur gratis te volgen in de entreehal

 

Aan de mini-colleges van 1 en 2 april 2017 wordt gewerkt

Terug naar de info-pagina

Terug naar de homepage

CENTRAL CLASSICS   -   DE NIEUWE OLDTIMER BEURS VOOR MOTOREN, BROMFIETSEN EN ONDERDELEN IN 'T HART VAN NEDERLAND   -   EXPO HOUTEN